Vår tjänst har bidragit till många solskenshistorier och nöjda kunder.

Här kan du läsa några historier från våra kunder

"Jag rekommenderar också andra att kontrollera sina födelsemärken på apoteket. "

Kvinna 67 år
Stockholm

Jag var på Apotek hjärtat Mäster Samuelsgatan och gjorde en födelsemärkeskontroll. Bara några dagar efter jag varit där fick jag svar från ScreenCancer. Mitt födelsemärke var misstänkt och hudläkaren på ScreenCancer sa att märket måste opereras bort så snart som möjligt. På hudavdelningen tog läkaren en biopsi och jag fick svar att det var malignt melanom. Jag fick då komma till en kirurgisk avdelning och operera bort ett stort område runt märket, allt är nu borttaget. Jag rekommenderar också andra att kontrollera sina födelsemärken på apoteket. Det är enkelt och smidigt och jag fick hjälp fort.

"Så mitt råd är, gör inte mitt misstag- vänta inte med att kolla upp misstänkta märken. Jag har haft tur, det inser jag!"

Camilla Bräckehäll, født -84
Karlstad

Det som bara händer alla andra, hände mig, jag fick cancer! Jag hade börjat märka att ett, från början, pyttelitet födelsemärke på min högra kind börjat växa. Jag tänkte att jag borde ta bort det, mest för jag inte ville ha det på kinden. Men ni vet hur det är, man skjuter på saker och ting, arbete kom emellan och jag prioriterade inte en tidsbokning för mig själv helt enkelt. Under 2017 så började födelsemärket klia och blöda och då tänkte jag för första gången att det kanske inte är så bra det här trotsallt, kanske borde jag kolla upp det? Men nej, jag sköt på det ytterligare ETT ÅR för jag ansåg mig inte ha tiden och för att jag just tänkte tanken ”Det är nog inget farligt”. Jag tog mig i kragen först i juni 2018, då gick jag till en privat hudklinik för att gå dit och frysa bort det och få det överstökat, snabbt och lätt tänkte jag. Väl på plats så ville de att jag skulle låta födelsemärket bli undersökt av läkare och jag tänkte för mig själv att det var väl onödigt, ytterligare en process i den redan utdragna processen. De tipsade mig att gå till Apoteket och göra en screen och att jag då skulle få svar mycket snabbare än om jag bokar en läkartid på vårdcentralen, sagt och gjort. Jag åkte till Apoteket, de skickade in det till Screen Cancer och det dröjde inte innan de ringde och bad mig boka en tid hos min läkare för att få den kontrollerad i verkligheten. Jag tvivlade därmed på om detta verkligen fungerade och blev nästan irriterad, men nu är jag så tacksam! Med intyget från Screen Cancer fick jag snabbt en tid hos läkaren, väl på plats hos honom så skickade han mig vidare till hudkliniken och den 11 juli så skar de bort märket och skickade på analys. En vecka senare så kom diagnosen att jag har hudcancer, malignt melanom. Då drog hela karusellen igång, fort gick det mellan min cancerdiagnos och den utvidgande operationen där de även tog bort en körtel i halsen för att kontrollera om cancern spridit sig eller inte. Hur tacksam jag än är att allt gick så fort så hängde jag inte med psykiskt och vet än idag inte om jag förstått vad jag gått igenom. Resultatet är att cancern inte hade hunnit sprida sig och nu är det kontroller för min del i några år framöver innan de anser att jag är friskförklarad. Självklart har man mycket tankar både under processen men även nu efteråt, själv är jag lyckligt lottad som har en fantastisk sambo vid min sida som var/är med mig hela vägen och som ställer de frågor till läkarna som jag själv inte orkar när tårarna bara rinner. Att vara öppen med min cancerdiagnos var inget som var självklart, jag bestämde mig kvällen innan min andra stora operation att gå ut med min diagnos på sociala medier, och jag ångrar ingenting av det beslutet! Jag har fått världens finaste stöttning av familj, vänner, min suveräna chef och kollegor på jobbet! Så mitt råd är, gör inte mitt misstag- vänta inte med att kolla upp misstänkta märken. Jag har haft tur, det inser jag!

"Jag hade hört på TV att man kunde göra en födelsemärkeskontroll på Apotek hjärtat."

Kvinna
Borlänge

Ett födelsemärke på benet hade vuxit och blivit större den senare tiden, så jag tänkte att det kunde vara bra att undersöka det. Jag gick till Apotek hjärtat och gjorde en födelsemärkesscan. Redan dagen efter hudscanningen på apoteket fick jag svar från ScreenCancer. Hudläkaren hade sett på bilden av födelsemärket och tyckte det såg misstänkt ut. Födelsemärket skulle tas bort. Jag fick en tid på Vårdcentralen och där fick jag en remiss vidare till hudavdelningen på Falu lasarett. På Falu lasarett tog dom bort märket och skickade in det till analys. Det visade sig att det var malignt melanom. Jag fick då en ny tid på kirurgen och man tog bort mer av huden runt födelsemärket. Jag fick också ta bort portvaktkörteln i ljumsken. Jag har efter det fått svar att man inte funnit fler cancerceller i lymfkörtel eller i huden rundt födelsemärket. Nu ska jag få komma på regelbundna återbesök i 3 år framöver. Jag har fått hjälp fort och allt har gått bra.

"Trodde väl inte att det var något farligt, men ville ändå få koll på det, och det var ju tur att jag gjorde det."

Kvinna
Västra Frölunda

En dag tog jag mig äntligen i kragen och gick in på apoteket på Frölunda torg och bad att dem fotograferade ett, i mina ögon obetydligt märke, nere på vaden, höger ben. Såret hade jag haft i ca. 2 ½ år. Det hade ju blivit lite större med tiden. Dom visade bilden uppförstorat på skärmen, det såg väldigt otäckt ut. Sen skickades bilden till er på Screen cancer. Det var fantastiskt bra, att ni ringde mig så snabbt, redan dagen efter, och skrämde upp mig lite. Sen var jag på min vårdcentral, som i sin tur skickade en remiss till kirurgen på Frölunda sjukhus. Dom ringde mig efter tre dagar och jag fick en tid två veckor senare för operation. Dom tog då bort märket och tog prov på det. Jag fick svar på kirurgen efter fem veckor att det var malignt. Då blev man ju lite skärrad. Sen fick jag väldiga besvär med ljumsken, efter ett tag. Svullnade och sved. Fikk åka till kirurgakuten och tömma ut vätska. I dag är benet fortfarande lite svullet, och i låret och knäet känns det lite bedövat. Men dom sa ju att det skulle ta väldigt lång tid innan det var helt bra. Men jag tycker ändå att det har gått fint och känner mig bra och är nöjd. Nu kallar dom mig 1 gång om året på kontroll, på Frölunda hud. Fyra veckor efter operationen blev jag kallad till Dr. Mattson, som talade om att lymfkörteln var frisk och att jag då var friskförklarad. Då blev man ju väldigt glad!

"Jag har varit på en återkontroll på hudkliniken på Falu lasarett och allt ser bra ut, cancern är borta."

Kvinna
Borlänge

Jag såg på TV att man kunde ta en födelsemärkes-scan på Apotek Hjärtat. Jag hade ett födelsemärke på armen som blivit större och när jag var på Apotek Hjärtat i Borlänge tänkte jag därför att det kunde vara bra att få undersöka det. Bara en dag senare fick jag svar från Screencancer att födelsemärket såg misstänkt ut. Det rekommenderades att märket togs bort så fort som möjligt. Jag kontaktade Borlänge sjukhus och fick en tid bara kort tid därefter. Där tog man en biopsi av födelsemärket och det visade sig vara malignt melanom. Jag fick komma in till Falu lasarett och man skar bort märket. Melanomet hade upptäckts i tid, utan någon spridning till andra delar av kroppen. Tack för snabbt svar från er och tack för all hjälp och behandling jag fått på Borlänge sjukhus och hudkliniken på Falu lasarett.

"Tack vare födelsemärkeskontrollen som finns på Apotek Hjärtat och snabbt svar från ScreenCancer upptäcktes tumören i tid."

Man
Stockholm

Jag var på Apotek Hjärtat med min dotter och fick då se att det var möjligt att scanna födelsemärken där. Jag hade egentligen inte haft någon oro eller misstanke om att jag hade några födelsemärken som kunde vara farliga, men jag tänkte att det kan vara bra att göra en scan. På apoteket valde jag ut några födelsemärken som blev scannade. Efter bara två dagar fick jag svar från Screencancer. Bilderna visade möjliga cellförändringar och ett märke såg misstänkt ut. Jag fick svar från Screencancer på en fredag och redan på måndagen efter fick jag kontakt med en hudläkare. På tisdagen tog man bort födelsemärket som var misstänkt. Det visade sig vara ett malignt melanom. Hudtumören togs bort i tid, utan spridning till andra delar av kroppen. Jag är otroligt tacksam för all hjälp jag fått! Tack till all personal på Apotek hjärtat Tumba centrum, Screencancer och läkarna på Skindoc!

"Idag mår jag bra och har skaffat mig nya vanor för solande!"

Janni - födelsemärket visat förstadie till malignt melanom.
Sverige

Under våren och sommaren 2016 hade jag själv uppmärksammat att ett födelsemärke på höger överarm blivit mörkare till färgen. En nära vän lade märke till samma sak och uppmanade mig att få det undersökt. När jag googlade hur jag skulle gå tillväga verkade Screencancer på Apotekets minutklinik som det snabbaste och enklaste alternativet. Jag fotograferade födelsemärket fredagen den 12 augusti och fick samtal redan följande måndag att det ansågs misstänkt och jag uppmanades att uppsöka vårdcentral och att hänvisa till fotograferingen. Vid samtal med vårdcentralen verkade man inte bekant med Screencancer, men tack vare en satsning att förkorta väntetiderna för fall som mitt, fick jag tid redan dagen därpå. Läkaren undersökte och kom till samma slutsats som scanningen, att födelsemärket är misstänkt och bör tas bort. Jag hänvisades till Sahlgrenska för bästa möjliga vård och fick en tid dagen därpå. På Sahlgrenska undersöktes jag av en specialist på området som kontrollerade mina födelsemärken över hela kroppen och jag bokades in för operation måndagen därpå, den 22 augusti, för att ta bort födelsemärket på överarmen. Det togs bort det med 5 mm marginal runtom och även med marginal på djupet. Två veckor senare togs stygnen bort och jag fick beskedet att analys av födelsemärket visat förstadie till malignt melanom. Då man tagit bort tillräckligt vid operationen behöver jag inte komma på återbesök, men fick en direktkontakt att ringa om jag har frågor eller vill undersöka nya fläckar.

"Jag , nu 59 år, känner mig oerhört tacksam för min systers uppmuntran och min sons försening samt inbjudan från Apoteket Hjärtat."

Kerstin 59 år
Sverige

En dag i maj 2016 berättade min syster att hon skulle ta bort en fläck på ryggen. - Kan jag få se den? frågade jag. När jag såg den lilla brunsvarta fläcken sa jag att jag också hade en sådan, fast på mitt vänstra lår. - Den ska du kolla, sa min syster. Då kom jag på att jag hade precis läst ett mail från Apoteket Hjärtat att de hade drop in nästa dag. Det ska jag nog göra tänkte jag... Följande dag tänkte jag inte så mycket på det. Efter avslutad arbetsdag satte jag mig i bilen. Jag hade lovat att hämta upp min son för att åka och handla. Han hade blivit försenad och ville duscha först efter en träning. -Vad ska jag då hitta på under drygt en halvtimme, tänkte jag. Då kom jag på att det var ett perfekt tillfälle att åka till apoteket och scanna den där fläcken. Jag var första kunden och fick scanna fläcken direkt. Dagen efter fick jag ett samtal där en mycket trevlig man berättade för mig att fläcken uppfyllde flera kriterier för malignt melanom. Jag fick tid snabbt hos familjeläkare och tjatade mig därefter en tidig tid till hudkliniken. Väl där blev de mycket intresserade av den scanner som hade undersökt min fläck, så de kopierade papper jag hade med mig från undersökningen på Apoteket Hjärtat. Någon vecka senare opererades fläcken/tumören bort då jag fått diagnosen malignt melanom. De tog bort en del runt om och på djupet, motsvarande ett större ägg, för att vara på den säkra sidan. Idag ett år senare har jag bara ett ärr på ca 5-6 cm på låret och jag har redan varit på återbesök två gånger. Jag , nu 59 år, känner mig oerhört tacksam för min systers uppmuntran och min sons försening samt inbjudan från Apoteket Hjärtat.

"Har en del fädelsemärken men detta märke började att förändras undan för undan jag blev orolig"

Lill-Britt Börjesson
Sverige

Har solat en del i min ungdom dock aldrig solarie. Har en del fädelsemärken men detta märke började att förändras undan för undan jag blev orolig men visste inte vart jag skulle vända mig,fick då reda på att man kunde gå till Apoteket hjärtat och bli fotad sagt å gjort detta var en torsdag jag skulle få besked om 1 vecka ung.men blev uppringd redan på fredag.Jag fick reda på att detta måste åtgärdas omedelbart. Jag blev naturligtvis jätte rädd visste inte vart jag skulle gå men åkte till min vårdcentral som sa att dom kunde inte hjälpa mig med en remiss,men då sa jag till att jag går inte här ifrån med mindre än jag får tala med en läkare.Sedan tog det fart remiss blev skickad på tisdag blev jag uppringd av sahlgrenska sjukhuset hudklinik för undersökning.Fick tid för operation på hud ungefär 1 vecka efter. operationen gick jättebra, fick även tid för ytterligare en operation då på plastikkirurgen,även denna operation gick bra,fick efter återbesök reda på att allt var borttaget och jag kan vara lugn. Har kollat upp alla mina födelsemärken inga förändringar (ännu).

"Att promenader förlänger liv, det visste jag. Men att den här söndagspromenaden till torget skulle bli ett så tydligt exempel på det, hade jag inte en aning om den där soliga söndagen i april för ganska exakt ett år sedan."

Maria Abrahamsson
Stenungsund

Jag och min man var ute och gick och passade på att handla lite saker på apoteket. Vid dörren till apoteket fanns en skylt om att man nu med hjälp av scannerteknik kunde scanna födelsemärken enkelt på plats på apoteket. Jag hade för tio år sedan visat upp ett födelsemärke på min vårdcentral för läkaren, som tyckte att jag inte skulle oroa mig för det. Märket såg inte ut som de bilderna han hade på väggen i undersökningsrummet, sa han. Under åren som gick var det flera bekanta som sa till mig att jag borde undersöka mitt födelsemärke. Jag tyckte ändå att jag en gång visat upp det, men tanken fanns där ändå att jag borde kolla det igen. Så när jag såg skylten, sa jag till min man att vänta några minuter. Jag tänkte att enklare och snabbare än så här blir det ju aldrig. Sagt och gjort, scannat och klart var det efter bara några minuter. Efter några dagar fick jag ett telefonsamtal från läkaren som tittade på bilderna och gjorde bedömningen, om att det såg misstänkt ut och att jag borde gå vidare till vårdcentralen för vidare bedömning. Jag fick utlåtandet via e-post och hon bad mig ta med det och visa läkaren. Jag bokade tid för att visa märket och tog med utlåtandet. Läkaren som tittade på märket var väldigt övertygad om att det var ett ofarligt födelsemärke, men eftersom jag nu scannat det och utlåtandet fanns, skulle han självklart remittera mig vidare för borttagning. I början av juni fick jag en tid till en mottagning i Göteborg där man skulle ta bort märket. Kirurgen jag mötte undrade vad jag gjorde där, var helt övertygad om att märket var ofarligt och och bad sköterskan hyvla bort det. En snabb bedövning och några minuter senare var märket borttaget. Jag kände mig övertygad om att de inte skulle skicka det vidare för analys, utan troligare kasta det i papperskorgen på utsidan. Nu var det som tur var bara min känsla, för de skickade in det för analys. Efter två månader ringde mottagningen och bad mig komma på återbesök, för kirurgen ville träffa mig igen. Jag insåg där och då att jag förmodligen inte ville höra det han hade att säga. Malignt melanom var beskedet och jag skulle remitteras vidare till Sahlgrenska. Eftersom man hyvlat bort ett malignt melanom kunde man inte längre mäta tjockleken på det, vilket är det man tittar på för att prognostisera. Ett antal besök på Sahlgrenskas kirurgmottagning och melanomteamet där, samt besök hos hudläkare för att se över hela hudkostymen kom man fram till att man behövde ta bort mer för säkerhets skull samt ytterligare ett misstänkt märke. En stor urtagning skulle göras på de båda (ett antal cm runt om) och de lymfkörtlar som dränerade märkena skulle bort (sentinel node). En operation senare med lite komplikationer som gav en blödning och lite sängläge, var så allt borta. De veckorna fram till beskedet om vad analysen visat, var de längsta i mitt liv. Vid det laget hade jag hunnit läsa allt om Malign melanom. Jag visste allt om hur god prognosen är om det inte spridit sig till lymfkörtlarna. Och jag visste allt om hur lömsk och svårbehandlad den här sjukdomen kunde vara vid spridning. Vid återbesöket fick jag beskedet om att det inte fanns någon spridning och det var längsta utandning jag någonsin gjort. Jag visste inte ens att man kunde hålla andan så länge. Jag förstod att livet ändligt, även om jag kognitivt vetat om det innan. Och att jag haft tur som gått med märket så länge och ändå hunnit upptäcka det i tid. Och jag är oändligt tacksam för att jag följde min ingivelse och scannade mitt födelsemärket den där soliga söndagen i april förra året.

"Detta är ett bra exempel på att screening lönar sig, det visar också tycker jag att hudläkarens bedömningen är viktig."

Mikael Andersson
53 år

Efter påstötning av hustrun hösten 2015 går jag och tar en bild av ett födelsemärke på Apoteket Hjärtat. Hon tyckte att märket hade ändrat karaktär. Screencancer ringer upp och berättar att märket är bedömt av hudläkare som avvikande, och att jag skall gå vidare med det.Vilket också görs, och jag får märket borttaget, även om den läkaren som utför ingreppet, inte tycker märket ser så farligt ut. Här tror jag hudläkarens bedömningen från Screencancer spelar in. Efter några veckor kallas jag tillbaks och man tar bort ytterligare vävnad. Detta efter att analysen av det första borttagna märket är klar. Diagnosen var Malingt melanom och allt skall nu vara borta, och ingen ytterligare åtgärd är planerad, Jag är nu frisk. Detta är ett bra exempel på att screening lönar sig, det visar också tycker jag att hudläkarens bedömningen är viktig. I detta fall tycker behandlande läkare på vårdcentral att märket inte ser så farligt ut, men han tar ändå bort märket.

"I november opereras födelsemärket bort, man konstaterar har jag fått diagnosen Malingt melanom. Eftersom Melanomet var 0,9 mm djupt, görs ännu en operation i mitten av december där det tas bort ytterligare vävnad för att få marginal. Jag är nu genomgången vad det gäller övriga födelsemärken på kroppen, och har inga ytterligare åtgärder planerade för det gamla märket.Jag är således frisk nu, och mycket glad för att det hela gått så bra."

Mona Ehrengart
Sverige

Jag är 64 år och har har rätt många födelsemärken. Under sensommaren/hösten 2015 noterar jag ett litet mycket mörkt märke på ovansidan av högra ringtån. Jag blir osäker på om jag haft detta märke eller om det är nytt. Har en dag i början på November en stund över när jag passerar skylten om screening på apoteket, och bestämmer mig spontant för att kolla upp detta märke. Några dagar senare ringer Screencancer och säger att märket är klassat som misstänkt, och bör tas bort.

"Hoppas fler upptäcker att man kan bara gå till apoteket hjärtat och få denna service wow tack ännu en gång."

Kvinna
Sverige

Jag skulle vilja göra en återkoppling av erat resultat av mig. Fick tid hos skindoc fredagen den 29 juli blev toppen bemött av en hudläkare där och hon hade inte haft nån genom apoteket hjärtat förut så hon tyckte det var jättekul att det funka så bra. Hon titta igenom hela mig och jag var helt grön förutom den jag scanna hos apoteket och fick plocka bort den på en gång hon fick med hela födelsemärket hon sa att allt är borta det var det viktigaste sa hon men kommer ett svar inom 4 veckor. Fick 5 stygn, jag är så glad att det gick så smidigt vilken proffsighet från alla parter måste jag säga tack snälla för att ni ringde så fort tillbaka. Hoppas fler upptäcker att man kan bara gå till apoteket hjärtat och få denna service wow tack ännu en gång.

"Veldig bra att bli uppfölgd med personlig kontakt - Jättebra!"

Hasse Olsson
Göteborg

Efter ScreenCancers återkopling och rekomendation om att kunden bör få fläcken bortagen får kunden en provtagning i Halmstad med hjälp av vårdgarantin efter att ha skrivit en egen remiss. Får svar att det är skivepitel cancer. Kunden får besked att det är radikalt borttaget och ej behövs återbesök, men p.g.a att det var struligt att få märket borttaget, så får han et återbesök efter ett år.